17 februari 2006

Ibland gör de som de vill

... Eller så struntar jag i den där omorganisationen tills vidare och bara skriver istället.

Idag jobbade jag med en scen - en gammal scen, faktiskt, som skulle omarbetas - där två av mina huvudpersoner - Melissa och Laës - äntligen skulle lyckas ha ett vettigt samtal. Jag var helt säker på att samtalet skulle handla om skvaller och om en annan person, Eigys - men istället började Laës babbla på om sitt liv och och sitt arbete, och så ramlade samtalet in på något helt annat.

Det är roligt när karaktärerna gör saker man inte väntar sig, men ibland är det lite frustrerande. Stackars Melissa har fortfarande inte lyckas få reda något av det hon egentligen vill veta, till exempel.

1 kommentar:

Ghosthand sa...

Om en viss information måste fram i en dialog kan du fundera på att skildra ett samtal på indirekt vis, vilket brukar snabba upp infodumpen avsevärt.

Exempel:
"Lisa gick ner till stationen för att fråga om tågets avgång, fick veta att det var exakt fem minuter över fyra och att hon var den fjärde personen på en kvart som frågat om samma sak. Var det ingen som kunde läsa tidtabellen, som satt på väggen intill?
För säkerhets skull passade hon på att ta reda på vilka de andra var som frågat, och det visade sig att mannen med den rutiga hatten var en av dem. Han var alltså fortfarande kvar i staden."
Detta var ett hastigt påkommet exempel, men det skulle visa hur man undviker en dialog som förmodligen skulle bli väldigt tråkig.